Vlag van Portugal

Portugal (Augustus-September 2017)

Algemene opmerking:

Door op de foto te klikken kan men deze in een groter formaat bekijken.
Klik daarna op het groot formaat om terug te verkleinen.

80160 Conty

Na maandenlange aansleep van ziektes is het dan toch weer zover en kunnen wij opnieuw met de motorhome op uitstap. Wij hebben er lang naar uitgekeken en deze trip gaat dus weer naar het zonnige zuiden. De keuze van vertrek viel op een zondag, omdat dan de reisomstandigheden op de autostrades in België gunstiger zijn, zodat het rijden vlotter gaat zonder het dagelijkse fileleed.
De tuin werd in orde gebracht en de vissen werden van eten voorzien via automatische voederbakken. Over de vijver werden rood/witte linten gespannen om de reiger af te schrikken, die de laatste dagen terug op bezoek kwam. Nog even snel een gebraden kip gehaald voor onderweg en weg zijn wij.
Via Antwerpen, Gent en Kortrijk rijden wij naar Frankrijk. Het is rustig en aangenaam rijden op deze zondag en na zowat 2 uur wordt de grens met Frankrijk bereikt. Van politie- of douanecontrole is helemaal niets te zien. Voor de péage in Arras verlaten wij de autostrade en nemen de nationale wegen naar Conty.
Zoals gewoonlijk staan er heel wat motorhomes. Het is nog vrij vroeg in de namiddag, dus worden de zetels op het gras gezet en genieten wij nog van wat rust en een fris pintje.

45600 Sully-sur-Loire

Wij wachten op de bakker, maar die komt blijkbaar niet op maandag. Dus vertrekken wij maar naar de volgende bestemming. De bedoeling is om tot Coullons te rijden en ofwel daar ofwel in Aubigny-sur-Nère te overnachten.
Onderweg laat de GPS ons in steek. Wij hebben nog wel klank, maar geen beeld. Dus wordt Michelin ter hulp geroepen. Gelukkig komen de GPS en de navigator vrij goed overeen, zodat wij ondanks de omleidingen in en rond Bauvais zonder problemen de Loire kunnen oversteken in Sully-su-Loire.
De gekozen weg naar Coullons vinden wij niet en per toeval komen wij op de aire voor camping-cars terecht in Sully-sur-Loire.Wij beslissen dus om hier te blijven staan. Mooie plaats en alle services gratis.
Sully-sur-Loire ziet er een gezellig stadje uit en heeft daarenboven een mooi kasteel aan de Loire.

87290 Châteauponsac

Wij blijven hier een dag langer staan om de afspraak met onze vrienden in Châteauponsac niet in de war te sturen.
Ondanks het feit dat Sully een mooi plaatsje blijkt te zijn zien wij daar niet veel van, want het regent bijna zonder ophouden. Wij nemen ons voor om hier nog eens te stoppen, wanneer het weer beter is. In Châteauponsac worden wij hartelijk begroet door onze vrienden. Zoals gewoonlijk ontbreekt een glaasje bubbeltjes niet.

33710 St-Seurin-de-Bourg

Vermits zij vandaag bezoek verwachten vertrekken wij redelijk vroeg. De bedoeling is om vandaag naar St-Seurin-de-Bourg te rijden om daar wat Bordeauxwijn te kopen voor onderweg.
Château Les Rocques blijkt gesloten te zijn. Dus installeren wij ons op de parking. Er zal vroeg of laat wel iemand komen.
In de late namiddag komt toch iemand langs. Het is de vroegere eigenaar die ons vertelt dat zijn zoon en schoondochter op verlof zijn naar België. Na aankoop van de wijn keren wij terug naar de motorhome en genieten van de laatste zonnestralen.

64250 Peyrehorade

Wij koppelen de elektriciteit af, sluiten de kast en steken de sleutel in de brievenbus zoals afgesproken.
Het is mistig, maar het klaart vlug op. Wij rijden naar de camping in Peyrehorade. Het is een kleine camping met praktisch uitsluitend motorhomes. Kostprijs: 9 euro/nacht, elektriciteit inbegrepen.
Peyrehorade

Zicht op Peyrehorade vanaf de camping

kasteel

Zicht op kasteel vanaf de camping

Vitoria-Gasteiz

Wij vertrekken vandaag naar Vitoria-Gasteiz via Espelette en Pamplona. Het wordt stilaan warmer en het is vlot rijden in de bergen.
De parking voor de motorhomes is uitgebreid tot 39 gereserveerde plaatsen. Wij zijn vroeg en zetten dus de zeteltjes op het gras. Genieten maar.
Desfiladero

De parking in Vitoria-Gasteiz

Monforte de Lemos

Zoals gewoonlijk was het hier een vrij rustige nacht in Vitoria-Gasteiz.
Wij rijden eerst en vooral naar Miranda de Ebro, maar Leclerc blijkt gesloten te zijn op zondag. Dikke pech voor ons, want wij rekenen altijd op een extra kortingsbon voor diesel. Wij hebben nog meer pech, want wij zijn de deurmat vergeten. Iemand zal ze wel kunnen gebruiken of anders belandt ze wel in de afvalcontainers. Terugkeren is geen optie.
Op de parking lunchen wij eerst en rijden daarna rijden wij verder naar Astorga.
Op weg naar Burgos Op weg naar Burgos

Op weg naar Burgos

Pancorbo

Pancorbo

Camino de Santiago Pelgrims Deze route wordt heel veel gevolgd door pelgrims en/of toeristen op weg naar Santiago.

Pegrims op de Camino de Santago

Op de Plaza de Toros stinkt het nog altijd naar pek. Het is nog vroeg en dus besluiten wij om verder te rijden naar Monforte de Lemos.
Wij installeren ons en zetten ons dan in de schaduw op het gras achter de motorhome. Onze buren komen thuis van een wandeling en zijn blij wat Engels te kunnen praten. Hij is Engelsman en zij is Thaaise, maar zij wonen nu in Spanje.

In de bar aan de oude Romeinse brug drinken wij een fris pintje, terwijl wij gebruik maken van WiFi om onze mail te checken.
In Dia doen wij wat inkopen en gaan dan lunchen in een klein restaurantje. Het eten is er goedkoop en lekker, maar te zout voor ons. Onze fout, vermits wij vergeten waren te vragen om geen zout op de frietjes te doen.
Warm? Om 9 uur 's avonds is het 35 °C in de motorhome.

Monforte de Lemos Monforte de Lemos Monforte de Lemos Monforte de Lemos

Monforte de Lemos

Ourense

Van Monforte de Lemos gaat de reis verder naar Ourense. Een warm bad in de thermen zal deugd doen. Voor de rest is hier niets meer te beleven. Zelfs het restaurant is nu gesloten.
Warmwaterbaden Met zo weinig ambiance is het begrijpelijk dat hier steeds minder motorhomes staan.
Ook wij zijn niet van plan om hier lang te blijven.

De warmwaterbaden in Ourense

Redondela

In Ourense houden wij het voor bekeken en willen een andere aire opzoeken. In de buurt van Vigo is er nog eentje, namelijk in Redondela. Deze is niet direkt te vinden en dus rijden wij tot aan de vissershaven, waar wij de motorhome parkeren. Wij hebben een prachtig uitzicht op de boten in het water.
Wij wandelen een eindje de straat terug en zien daar een aanduiding voor een loosput. Lozen kan hier met wat moeite, maar blijven staan is niet aangewezen, dus blijven wij aan de haven.
In een kleine doe-het-zelf-zaak kopen wij een nieuwe deurmat.
Zicht op het water Zicht op het water Zicht op het water

Zichten op het water

In de bar vlakbij gaan wij een wit wijntje drinken, dat geserveerd wordt in ijskoude soepkommetjes. Nog nooit zoiets meegemaakt, maar het is wel efficient om de wijn koel te houden. Gekoelde witte wijn

Gekoelde witte wijn drinken in een lokale bar

Nigrán

Onze volgende etappe wordt Praia América in Nigrán.
Maar eerst lozen. In Vigo is het verkeer druk, maar wij geraken toch vrij vlot doorheen deze stad.
Wij gaan weer staan waar wij vroeger stonden, nl. in de buurt van de surfschool. Vermits Redondela niet zo ver van Nigrán ligt zijn wij dus vroeg ter plekke en is er nog ruimte zat. Aan de hulppost vragen wij of zij toevallig toch geen bril gevonden hebben die wij vorig jaar hier verloren zijn. Zij waren heel behulpzaam, maar echter geen bril gevonden.
In de bar Vela d'Oro gaan wij de mails controleren.
Na een korte wandeling komen wij immer terug in Panxon voor osn dagelijks wijntje.

De dagen vliegen voorbij.

Het strand van Praia América Op weg naar Panxon Op weg naar Panxon

Op weg naar Panxon

Wij wandelen dagelijks langs het strand naar Panxon, waar wij dan op een terras genieten van een karaf gekoelde witte wijn en van de domino-spelende mannen.

Vila Nova de Cerveira

Via de brug over de rivier Miño rijden wij Portugal binnen naar Vila Nova de Cerveira.
Er staan weer veel motorhomes. Het is ook een prachtige parking met alle services gratis.
Ok vanuit de motorhome op de parking is er free WiFi en kunnen wij dus onze mails radplegen.
De parking voor motorhomes in Vila Nova de Cerveira

De parking voor de motorhomes in Vila Nova de Cerveira

Vila Nova de Cerveira De straatversiering De straatversiering

De straatversiering in Vila Nova de Cerveira

Esposende

Deze keer kost het ons geen moeite om het registratiekantoor te vinden. Dit bevindt zich op de A28 aan het eerste benzinestation in de buurt van Viano do Castelo. Waarom niet aan de grens? De registratie is vlug geregeld: een foto genomen van de kentekenplaat en de gegevens van de Visakaart (of Mastercard) worden ingelezen en klaar is Kees.
Als wij dan gewild of ongewild een "Toll Only"-autostrade oprijden krijgen wij wel de rekening toegestuurd via Visa.
Esposende De Parking Toegang tot het strand Dicht bij het strand en in de buurt van het oude fort São João Baptista kunnen wij op een parking staan. Overdag staat de parking goed vol, maar 's nachts staan er alleen nog enkele motorhomes.

De werkzaamheden op het strand zijn beëindigd, dus minder last van geluidshinder, afgezien van de misthoorn soms 's nachts.

Esposende

Vila do Conde

Vooraleer Esposende te verlaten gaan wij nog even naar de loosput. Het is een vrij rustig gelegen parking, ten zeerste geschikt voor grotere motorhomes. Lozen en water tanken is allemaal gratis.
Onze volgende stopplaats wordt Vila do Conde. Wij missen de juiste afslag, maar via een kleine omweg komen wij toch op onze bestemming. Er staan veel motorhomes. Ook de parking onder de bomen is volledig volzet. Daar gaan wij nooit staan omwwille van problemen met de TV-ontvangst.
Overdag is het lekker warm, maar 's avonds wordt het fris. Prima om goed te slapen.
>De monding van de rivier >De monding van de rivier >De monding van de rivier

De monding van de rivier

>Vila do Conde >Vila do Conde >Vila do Conde >Vila do Conde

Vila do Conde

>Oud industriegebouw Aan de overkant van de parking staat een vervallen industriegebouw, dat nu geverfd is. Op die manier wordt het zicht wat aangenamer.

Oud industriegebouw, pas geverfd

Furadouro

Woeste zee Woeste zee Furadouro blijft nog altijd even mooi, vooral de promenade langs de kust en de autovrije weg met restaurantjes en winkels.Nog nooit hebben wij hier de zee zo woest gezien.
Wanneer wij in Furadouro zijn hebbben wij een vast ritueel: namelijk lulas eten. Die worden op de BBQ klaargemaakt en zijn zo lekker.Darbij nog een flesje witte wijn. Wij nemen ook nog 2 porties mee om in te vriezen.
De buurt van dit restaurant is weer wat properder geworden door de afbraak van die oude vervallen huisjes.

Woeste zee

Straatversiering

Straatversiering

Estarreja

Vooraleer de feesten beginnen in Furadouro vertrekken wij naar onze volgende bestemming. Estarreja zijn wij reeds enkele malen gepasseerd en wij weten dat er ook een aire is. Dit jaar willen wij even stoppen en een kijkje nemen. Ondeweg wordt eerst nog diesel getankt en de LPG-flessen bijgevuld.
De parking voor motorhomes is goed aangegeven. De toegang loopt onder een arcade door. Er zijn 5 afgebakende en afgesloten plaatsen beschikbaar voor motorhomes. De prijs is slechts 2 euro voor 48 uur inclusief elektriciteit. Lozen is mogelijk en water nemen is gratis. De sleutel voor de afsluiting en de elektriciteitskast moet opgehaald worden in de bar "Piscinas" vlak aan die voornoemde arcade. De afsluiting wordt neergehaald, de motorhome netjes tussen de lijnen geparkeerd en de elektriciteit aangesloten. Hier staan wij dan voor 2 dagen.
Het gemeentehuis van Estarreja Wij maken een wandeling door Estarreja, gaan het gemeentehuis binnen waar de toeristische dienst gevestigd is en drinken een pintje op een terras. Veel is er niet te beleven.

Het gemeentehuis van Estarreja

De vriezer bovenop de koelkast werkt niet meer. De temperatuur loopt stilaan op.
Wanneer de verantwoordelijke voor de parking langskomt vragen wij of hij iemand kent die vertand heeft van dergelijke koelkasten. Hij belooft iemand te contacteren.
Jammer genoeg kan de technieker niet langskomen.
Onze buurman heeft eveneens problemen, maar dan alleen wanneer de koelkast op gas werkt. Wanneer aangesloten op elektriciteit functioneert alles prima. Hij stelt voor om ons diepgevroren materiaal in zijn vriezertje te bewaren vermits het toch bijna leeg is.
Bij de beenhouwer (slager voor de Noorderburen) kan men ook gedroogde kabeljauw kopen en eveneens brood. Eigenaardige combinatie, maar wel gemakkelijk.
Kunst in Estarreja Kunst in Estarreja

Kunst in Estarreja

Costa Nova

Streepjeshuizen Streepjeshuizen Costa Nova, het dorp met de gestreepte huisgevels, wordt onze volgende stopplaats. Het is en blijft nog steeds onze favoriete bestemming.
Vooraleer te vertrekken gaan wij eerst zo'n droge kabeljauw kopen om mee te nemen naar onze vrienden in Maçal en wordt ons diepvriesmateriaal terug in onze vriezer gestoken. Wij krijgen nog een fles witte wijn op de koop toe.
Ondertussen hebben wij op internet gezocht naar een servicepunt voor Domestic en ook gevonden. In Aveiro, de stad waar wij voorbijrijden op weg naar Costa Nova. Wij leggen een afspraak vast voor maandag 9:30 uur.
In Costa Nova parkeren wij vlak voor de Fair Play Bar. Uit ervaring weten wij dat wij daar internettoegang hebben in de motorhome. Blijkbaar is het paswoord gewijzigd, want het lukt niet. Dus maar naar de bar. Ook hier vinden, wij een bereidwillige dame die onze ingevrozen goederen in haar vriezer wilt bewaren tot de onze hersteld is. Zij legt zelfs uit hoe wij best kunnen rijden.
Eigenaardig genoeg begint de vriezer terug te werken, maar wij nemen geen risico en besluiten om onze afspraak na te komen en toch een controle te laten uitvoeren.
Volgens de technieker waren er kontaktklemmen die niet genoeg geklemd waren. Een kleine ingreep, maar voor en leek moeilijk te vinden. Blijkbaar hebbben de techniekers dit probleem reeds eerder gehad.
Nog wat controles op de goede werking en voor de middag rijden wij terug naar Costa Nova. Nu kunnen wij met gerust hart vis kopen om in te vriezen en naar huis mee te nemen.
De trap over de duinen Vanaf de parking van de motorhomes kan men via een houten trap naar het strand en de zee, en een wandeling over de duinen maken.

De trap over de duinen

Wandelen over de duinen

Wandelen over de duinen

Het kerkje van Costa Nova

Het kerkje van Costa Nova

Penacova

Zicht op de Mondego Frangos op de BBQ Dit jaar slaan wij Coimbra over en rijden rechtstreeks naar Penacova. Via een smalle, steile straat komen wij vanuit het centrum op de parking en de aire terecht.
Het is de 2de donderdag van de maand en dus marktdag op deze parking. Er staat een kraam met een grote barbecue vol met kippetjes (frangos). Er zijn zelfs tafels en banken voorzien om ter plaatse kip met friet te eten. Wij kopen een kip om deze avond in de motorhome op te eten.

Bacalao(gedroogde kabeljauw) en frangos(kippen) op de BBQ

Op vrijdag is de dagschotel in het lokale restaurant nog steeds polvo (octopus). Wij eten onze portie ter plaatse en nemen nog 2 porties mee om in te vriezen.
Een smal straatje in Penacova

Een smal straatje in Penacova

Maçal do Chão

Onze trip naar Portugal loopt zo stilaan ten einde. Echter niet zonder een bezoek aan onze Portugese vrienden
Wij vertrekken dus naar Maçal do Chão.
Het kerkje van Maçal do Chão

Het kerkje van Maçal do Chão

Vijgen plukken

Een voorraad vijgen plukken voor onderweg

Palencia

In plaats van via Bragança rijden wij via Vila Formosa naar Spanje. Deze weg is een stuk korter.
Wij komen vrij vroeg in Palencia aan, zelfs te vroeg om brood te kopen. De bakkerij is pas om 16:00 uur open.

Vitoria-Gasteiz

Het is mistig wanneer wij ons klaar maken om te vertrekken, maar de zon is vlug van de partij om deze mist te verdrijven.
Vanuit Palencia rijden wij naar Miranda de Ebro, doen daar wat inkopen, tanken (met vermindering, dank zij de inkopen) en rijden dan verder naar Vitoria-Gasteiz.
Onderweg passeren wij weer Simancas, waar zich het Archivo general de Simancas bevindt.

Morgen is het marktdag, maar door de aanpassing van het aantal plaatsen kunnen wij gemakkelijk wegrijden.

33710 St Seurin-de-Bourg

Wij rijden terug naar Frankrijk via Pamplona. Zo vemijden wij de tol op de autostrade naar Bordeaux. Samen met nog een goedkope Spaanse tankbeurt kopen wij ook nog een voorraad Pastis.
Wij rijden naar dezelfde wijnboer om nog enkele liters goede Bordeauxwijn aan te kopen.
Deze keer kunnen wij kennis maken met Eric en en zijn vrouw Anja.

16287 Roullet-St-Estèphe

Vandaag rijden wij tot Roullet-St-Estèphe. De rit is niet zo ver, maar wij willen tijdig dar zijn om wat noten te rapen. Van noten is geen sprake meer. Alles is reeds opgeraapt. Zoals de druiven in Portugal zijn ook de noten vroeger rijp dit jaar. Een troost: het weer is aangenaam om buiten te zitten.

45600 Sully-sur-Loire

Van Rouillet-St-Estèphe gaat het naar Sully-sur-Loire. Ook nu staat deze camperplaats goed vol.

Conty

Van Sully-sur-Loire rijden wij naar Conty om de laatste nacht in Frankrijk door te brengen. Morgen wordt de thuisrit aangevat.

Plezierjachten langs het kanaal

Kasterlee

Wij wachten even op de bakker en vertrekken dan naar huis.
Ook nu is het rustig rijden.
In de namiddag komen wij onder een stralende zon terug thuis aan na een trip van zes weken.
De tuin ziet er mooi groen uit. Het wordt weer werkendag om al het onkruid te verwijderen.
De linten over de vijver hebben blijkbaar geholpen, want er zitten nog vele vinnige vissen. Of zijn ze blij om ons terug te zien?

De zomerreis zit er weer op en wij kijken al uit naar de volgende trip.

Startpagina
Startpagina

Laatste aanpassing: 28 januari 2019

Valid HTML 4.01 Transitional