Vlag van Portugal

Portugal (14 Augustus- 25 September 2016)

Algemene opmerking:

Door op de afbeelding te klikken kan men deze in een groter formaat bekijken.
Klik daarna op het groot formaat om terug te verkleinen.

80160 Conty

Zondag, 14 augustus

Het is grijs wanneer wij vertrekken voor onze zomerreis met bestemming Portugal.
De tuin werd in orde gebracht en de vissen werden van eten voorzien via een automatische voederbak. Rond de vijver werd een schrikdraad gespannen om alle katten en vooral de hongerige reigers weg te houden. Dus alles is klaar voor vertrek. Eerst nog even de dieseltank bijvullen en een gebraden kip kopen voor onderweg.

Reisroute Kasterlee-Conty Via Antwerpen, Gent en Kortrijk rijden wij naar Frankrijk. Het is rustig rijden op deze zondag zonder vrachtwagenfiles en na exact 2 uur wordt de grens bereikt en zonder problemen gepasseerd. Politie en leger houden een oogje in het zeil, maar er is geen oponthoud.
In Arras, vóór de péage, verlaten wij de autostrade en nemen de normale wegen naar Conty.
De overnachtingsplaats is goed bezet. Het is nog vrij vroeg in de namiddag, dus worden de zetels op het gras gezet en genieten wij nog van wat rust.
Om te overnachten staan wij hier met een twintigtal motorhomes.

41200 Theillay

Reisroute Conty-Theillay Maandag, 15 augustus Nadat de bakker geweest is vertrekken wij voor onze volgende etappe. Er is geen wolkje aan de lucht en het is reeds vrij warm.
Wij omzeilen Parijs langs de westkant.
In Meulan-en-Evelines steken wij de Seine over. De Seine in Meulan-en-Evelines

De Seine in Meulan-en-Evelines

In Châuteauneuf-sur-Loire steken wij de Loire over. De Loire in Châteauneuf-sur-Loire

De Loire in Châteauneuf-sur-Loire

In Aubigny-sur-Nère staan veel zigeuners (of zijn het marktkramers?) met caravans op de parking, maar geen enkele motorhome, wat hoogst merkwaardig is. Wij verkiezen hier niet te blijven en vertrekken via La Chapelle d'Angillon naar Theillay.
Er zijn slechts enkele plaatsen, maar het is er heel rustig staan op een boogscheut van de dorpskern.

33420 Branne

Reisroute Theillay-Branne Dinsdag, 16 augustus

Na nog een korte conversatie met onze Franse buren trekken wij verder zuidwaarts. De bedoeling is om Franse wijn te kopen voor onderweg, maar bij de wijnboer in St.-Maurice krijgen wij geen gehoor.

Via de telefoon maken wij dan een afspraak met een wijnboer in St-Denis de Pile.
Nadat wij de wijn geproefd hebben slaan wij onze voorraad op.
Wij mogen op het domein van zijn château overnachten, maar wegens het drukke en lawaaierige verkeer verkiezen wij om toch nog verder te rijden.
Château St-Pierre

Château St-Pierre in St-Denis de Pile

De opgegeven coördinaten in Branne zijn voor de loosplaats, maar een bericht in de buurt van de borne geeft aan dat het verboden is om daar te overnachten en tegelijkertijd verwijzen ze naar een andere locatie. Wij zoeken die plaats op en komen via een doodlopende straat vlak aan de Dordogne. Mooi en zeer rustig gelegen. Aan de Dordogne in Branne

Aan de Dordogne in Branne

Woensdag, 17 augustus

Na een rustige nacht met slechts 3 motorhomes verkiezen wij om hier nog een dag te blijven en Branne te verkennen.

Aan de Dordogne in Branne Aan de Dordogne in Branne Aan de Dordogne in Branne Aan de Dordogne in Branne

De Dordogne

Peyrehorade

Reisroute Branne-Peyrehorade Donderdag, 18 augustus

Het is zwaar bewolkt, maar warm. De voorziene parkplaatsen voor motorhomes in Dax zijn bezet. Er staan reeds enkele motorhomes langs de weg, maar dat is voor ons te druk. Dus besluiten wij verder te rijden naar Peyrehorade.
Er is een grote parking onder bomen, maar wel langs een nogal drukke weg. Toch verkiezen wij hier een tussenstop te maken.
Aan de andere kant van de rivier Gaves Réunis ligt een kleine camping, uitgebaat door een Belg. Een overnachting kost er 9 euro, elektriciteit inbegrepen.

Les caves d'Aspremont

Les caves d'Aspremont

Vitoria-Gasteiz

Reisroute Peyrehorade-Vitoria Gasteiz Vrijdag, 19 augustus

Het is drukkend warm. Wij rijden vandaag naar Spanje via Espelette. In Dantxarinea steken wij de Frans-Spaanse grens over. Het eerste wat wij doen op Spaans grondgebied is diesel tanken. Op dit ogenblik bedraagt de prijs 1,021 euro/liter. In Vierzon (Frankrijk) betaalden wij 1,058 euro/liter. Wij kopen eveneens nog wat drank voor onderweg. Ook drank is hier nog steeds goedkoper.

Espelette en omgeving Espelette en omgeving Espelette en omgeving Espelette en omgeving

Espelette en omgeving

En nu via Pamplona (Pampelune voor de Fransen) verder tot Vitoria-Gasteiz.

León

Zaterdag, 20 augustus

Zoals gewoonlijk was het hier een vrij rustige nacht in Vitoria-Gasteiz.

Reisroute Vitoria Gasteiz-León Wij rijden verder naar Miranda de Ebro, waar wij wat inkopen doen in de Leclerc. Bij aankopen boven de 30 euro krijgt men een extra korting van 5% op de autobrandstof, in ons geval op de diesel. Vermits wij aan de grens getankt hebben is de hoeveelheid diesel niet zo groot, maar de korting is mooi meegenomen.
Na onze inkopen lunchen wij op de parking en rijden daarna via Burgos verder naar León.
Wij zijn hier reeds dikwijls gepasseerd, maar hebben de stad nog nooit bezocht.
Op de aangegeven locatie zijn 8 plaatsen voorzien voor motorhomes, maar die zijn allemaal bezet. Gelukkig is het weekend en is er nog voldoende plaats op de rest van de parking. Daarenboven is het gratis parkeren tijdens het weekend.
Wij maken een kleine wandeling langsheen de oever van de rivier en gaan dan naar het centrum.
De motorhomes in León Rond punt in León Zonder degelijk stadsplan is dit niet zo evident om dit te vinden en zijn wij dus verplicht om aan een Spanjaard de weg te vragen.

De parkeerplaats voor motorhomes en een rond punt in de buurt

Palacio de los Guzmanes De kathedraal van León In het centrum bevinden zich prachtige gebouwen waaronder het Palacio de los Guzmanes en de kathedraal.

Architectuur in León

Monforte de Lemos

Reisroute León-Monforte de Lemos Zondag, 21 augustus

Van León gaat de rit verder naar Monforte de Lemos. Het is zonnig, maar in de Cordillera Cantábrica hangt een hardnekkige mist.
Onderweg rijden wij door de mooie vallei van de Rio Sil. De bron ligt in de Cantabrische bergen en de rivier zelf mondt na 225 km uit in de rio Miño

De bar Cantón de Bailén In Monforte de Lemos schijnt de zon en is het warm zodat wij nog kunnen genieten van het mooie weer.
In de namiddag trekken wij naar het centrum met onze PC om de e-mails te controleren. In de bar Cantón de Bailén, juist over de oude Romeinse brug, is er free-WiFi.

De bar Cantón de Bailén

Monforte de Lemos Smalle straat

Monforte de Lemos

De nieuwe brug Monforte de Lemos

Monforte de Lemos

Maandag, 22 augustus

Ook hier blijven wij nog een extra dag. In de locale Día doen wij wat inkopen voor de volgende dagen, want de overnachtingsplaats in Ourense ligt nogal ver van alle winkels.

Ourense

Reisroute León-Ourense Dinsdag, 23 augustus

Van Monforte de Lemos gaat de reis verder naar Ourense.
Wij vinden vlot de juiste weg: aan de Milleniumbrug de 2de rotonde rechts onder de brug. Wij installeren ons, maar verplaatsen ons in de schaduw van een boom nadat een motorhome daar wegreed. In de motorhome is het ondertussen 40 °C. Wij zetten de zetels buiten op het grasveld (eerder een verdorde grasvlakte) in de schaduw van onze boom.
Werklui van de groendienst zijn ondertussen de kanten langs de rivier aan het uitdunnen met het nodige lawaai tot gevolg. Gelukkig stoppen ze in de namiddag. Of is het voor hen ook te warm?
De werkzaamheden aan het nieuwe waterzuiveringsstation zijn nog steeds niet beëindigd. Gelukkig hebben wij weinig geur- of geluidsoverlast.
Het restaurant aan de parking is gesloten en verzegeld.

De voetgangersbrug

De voetgangersbrug naar de warmwaterbronnen

Gesloten Pootje baden De warmwaterbaden zijn nog steeds in fuctie, maar er is weinig volk rond en in de baden. Vorige keer was er geen mogelijkheid meer om iets te eten, maar wel nog om iets te drinken, maar ook dit is beëindigd. Ook de tafels en stoelen zijn weggehaald. Afgezien van de mogelijkheid in warm/heet water te gaan zitten valt er niets meer te beleven. De charme van de warmwaterbaden is echt verdwenen.

Nigrán

Reisroute Ourense-Nigrán Vrijdag, 26 augustus

Onze volgende etappe wordt Praia América in Nigrán.
De GPS dirigeert ons perfect tot op onze bestemming. Wij installeren ons op de parking naast de zeilschool. Wij zijn de enige motorhome op dit ogenblik. In de richting van Baiona staan er nog enkele, maar voor ons is dit te dicht bij de zee.

Het strand van Nigrán

Het strand van Nigrán

De kraampjes staan er nog tot begin september en in de voormiddag is er discodancing.
Souvenirkraampjes Discodancing

De souvenirkraamjes en discodancing

Op het einde van de promenade is een mooie kinderspeeltuin. Kinderspeeltuin?

Kinderspeeltuin

Op zondagavond krijgen wij een optreden van een folkloregroep uit Zuid-Amerika. Er staat een strakke wind, zodat wij vlug naar de motorhome terugkeren.
Folkloregroep uit Zuid-Amerika Folkloregroep uit Zuid-Amerika Folkloregroep uit Zuid-Amerika

Folkloregroep uit Zuid-Amerika

Dagelijks maken wij een wandeling langs het strand naar Panxon, waar wij dan op een terras genieten van een karaf gekoelde witte wijn en van de domino-spelende mannen. Het gaat er soms heftig en luidruchtig aan toe.

Vila Nova de Cerveira

Reisroute Nigrán-Vila Nova de Cerveira Woensdag, 31 augustus

Bijna een week verbleven wij in Praia América en het wordt stilaan tijd om onze reis verder te zetten.
Wij nemen de kustweg via Baiona en A Guarda en genieten nog wat van de mooie kustzichten langs de Atlantische Oceaan. In A guarda verlaten wij de kustweg om vlak voor Vila Nova de Cerveira Portugal binnen te rijden.

Op weg naar Baiona

Op weg naar Baiona

Vila Nova de Cerveira De brug van de rivier Miño over en wij zijn in Vila Nova de Cerveira.

Vila Nova de Cerveira, Vila das Artes (stad van de kunsten)

Wij maken een korte wandeling doorheen de versierde straten, kopen een aantal ronde broodjes en drinken een wijntje op een schaduwrijk terras. Daarna gaan wij naar het toerismebureau om onze ervaringen met betrekking tot de registratie van vorig jaar uit te leggen. Daar vernemen wij dat de discoboot gesloten is. Oef, geen nachtelijk lawaai meer. Dan nog even op het plein voor de kerk onze mails gecontroleerd via de free WiFi.
Uiteraard maken wij hier gebruik van de gratis faciliteiten.
Versierde huisgevel Vila Nova de Cerveira noemt zichzelf de "Vila das Artes" (stad van de kunsten). Dit jaar waren de huizen en zelfs de monumenten versierd met haakwerk.
Versierde pop Het plein Versierd monument

Versierde huizen en monumenten

Ponte de Lima

Reisroute Vila Nova de Cerveira-Ponte de Lima Donderdag, 1 september

Vooraleer naar Ponte de Lima te rijden gaan wij ons eerst registreren in Viana do Castelo op de A28 om zonder problemen de "electronic toll only"-wegen te kunnen nemen.
In Ponte de Lima is een nieuwe plaats voorzien voor motorhomes aan de rivier, links van de brug. Men kan hier nu lozen en water nemen. Jammer genoeg zijn er geen aparte kranen voor het drinkwater. Uit ervaring weten wij dat sommige mensen het niet nauw nemen met de hygiene en de opening van hun casette tegen de kranen laten leunen.
De plaatsen zelf liggen in de schaduw van grote bomen.

Wij kijken uit op de pasaangelegde vistrap. Tot nu toe hebben wij nog geen vissen gezien die de trappen opwandelden. De vistrap op de Lima

De vistrap op de Lima

Naar het centrum is het een tiental minuten wandelen langs de rivier.
Op dit ogenblik wordt alles in gereedheid gebracht voor de jaarlijkse "Festas novas" van volgend weekend.
Festas novas Versierde straten

Festas novas

Zicht op de Romeinse brug en kerkje Een van de vele beelden  

Esposende

Reisroute Ponte de Lima-Esposende Zondag, 4 september

Van Ponte de Lima rijden wij verder naar Esposende, onze volgende stopplaats. Onderweg zien wij heel wat zwartgeblakerde bomen. Zoals ieder jaar zijn er ook nu heel wat branden geweest.

Verbrande bomen langs de weg

Verbrande bomen langs de weg

Er staan reeds heel wat auto's aan de vuurtoren aan het oude fort "São João Baptista", maar wij vinden toch nog een plaatsje.
In vergelijking met Ponte de Lima valt het weer hier serieus tegen: er waait een schrale en onaangename wind. Gelukkig is de bar van de wind afgeschermd en kunnen wij dus rustig onze mails bekijken, terwijl wij ondertussen genieten van een lekker Portugees wijntje.
Parking aan de vuurtoren

De parking aan de vuurtoren

Zware machines Rotsblokken Aan de kust zijn werkzaamheden bezig met grote en zware machines. Er worden zware rotsblokken aangevoerd.

Werkzaamheden aan de kust

Vila do Conde

Reisroute Esposende-Vila do Conde Dinsdag, 6 september

Vooraleer Esposende te verlaten rijden wij nog even naar de loosput. De serviceplaats bevindt zich vlak bij een vrij rustig gelegen parking die uitermate geschikt is voor grotere motorhomes. Alleen wat te ver van het strand afgelegen. Lozen en water tanken is allemaal gratis.
Onze volgende etappe wordt Vila do Conde aan de monding van de rivier Ave.

Het schip

Het schip

Convento de Santa Clara Convento de Santa Clara

Convento de Santa Clara

Furadouro

Reisroute Vila do Conde-Furadouro Woensdag, 7 september

Furadouro blijft nog altijd even mooi, vooral de promenade langs de kust en de autovrije weg met restaurantjes en winkels.

Volgend weekend zijn er feesten in Furadouro. Het uitproberen van de geluidsinstallatie noopt ons om te vertrekken. Muziek is iets mooi, maar "boem-boem" waardoor de ruiten gaan trillen is niet aan ons besteed. Het rond punt bij het binnenrijden van Furadouro

Het rond punt bij het binnenrijden van Furadouro

Wij gaan lulas eten, die op de barbecue gereedgemaakt zijn. Uiteraard mag daarbij een fles witte wijn niet ontbreken. Lulas op de barbecue

Lulas op de barbecue

Costa Nova

Reisroute Furadouro-Costa Nova Vrijdag, 9 september

Costa Nova, het dorp met de gestreepte huisgevels, wordt onze volgende stopplaats. Het is en blijft nog steeds onze favoriete bestemming.
Aan het begin van de straat, waar vroeger motorhomes stonden, is nu een officiële verbodsplaat aangebracht. De toiletdame geeft geen toelating meer om te lozen, maar adviseert ons om dit na 8 uur 's avonds te doen.
De onverharde parking heeft heel wat verbeteringen ondergaan en staat praktisch vol.
De WiFi-toegangscode van de bar is gewijzigd. Dus gaan wij in de bar een kopje koffie drinken. Vermits wij recht tegenover de bar staan kunnen wij nadien vanuit de motorhome internetten. De buitendouche werkt nog, maar het toiletgebruik is alleen voor klanten van de bar.

Verkoopster Er komt een dame rond met wat groenten en fruit. Ook een groep jongelui vergast ons op wat muziek. Een kleine gift is altijd welkom. Fanfare

Verkoopster

Fanfare?

De vismijn van Costa Nova Souvenirwinkel Een straatje van Costa Nova

De vismijn, een souvenirwinkel en een smal straatje van Costa Nova

Ook Maria en Joaõ, de eigenaars van ons barke zijn verheugd om ons terug te zien.

Coimbra

Reisroute Costa Nova-Coimbra Woensdaga, 14 september

Via Aveiro en uitrit 3 leidt een goede weg ons naar Coimbra.
Tot onze grote verbazing staan er heel veel motorhomes op de parkeerplaats, maar wij vinden toch nog een plekje waar geen bomen ons hinderen voor de stallietontvangst. Het lijkt alsof meer en meer motorhomes deze mooie plek gevonden hebben.

Via de voetgangersbrug over de rivier Mondego komen wij op enkele minuten in het levendige centrum van deze universiteitsstad.
De universiteit van Coimbra is een van de oudste van Europa. De universiteit werd in 1290 opgericht in Lissabon, maar werd in 1308 verplaatst naar Coimbra.

Coimbra

Zicht op Coimbra

De voetgangersbrug over de Mondego De voetgangersbrug over de Mondego

De voetgangersbrug over de Mondego

In het centrum De kerk Santa Cruz

De kerk Santa Cruz

Wegens het minder mooie weer besluiten wij om verder te rijden.

Penacova

Reisroute Coimbra-Penacova Donderdag, 15 september

Penacova ligt niet zo ver van Coimbra verwijderd.
Wij volgen de rivier Mondego via een smalle, maar prachtige weg. In de bochten is het wel opletten voor tegenliggers. Na een korte klim komen wij op de parking voor de motorhomes. Het centrum is nog hoger gelegen, maar de weg er naartoe biedt een mooi uitzicht op de rivier.
Twee Franse motorhomes komen tot hier en rijden weer weg na wat discussie.
Daarna komen 3 Franse motorhomes toe en installeren zich na veel weg- en weergerij. Wat een gedoe!

Wij zorgen ervoor dat wij op een vrijdag in Penacova zijn, want dan staat Polvo als dagschotel op het menu.
Polvo als dagschotel Polvo als dagschotel Wij willen absoluut zeker zijn om een plaats te hebben in dit piepkleine restaurant.
Het is gelukt: wij zijn de eerste klanten.
De polvo, de aardappels en de witte kool zijn lekker. Dit samen met een halve liter wijn en een gebakje voor 6 euro.
De patron houdt eraan om van ons beiden een foto te nemen.

Polvo als dagschotel

Zicht op de Mondego

Zicht op de rivier Mondego

Maçal do Chão

Reisroute Penacova-Maçal do Chão Zaterdag, 17 september

Onze trip naar Portugal loopt zo stilaan ten einde, echter niet zonder een bezoek aan onze Portugese vrienden in Maçal do Chão.
De enige plaats, waar voldoende ruimte is om een motorhome te parkeren, is de hoofdbaan.

Parkeren langs de hoofdbaan in Maçal do Chão

Parkeren langs de hoofdbaan

De 3 schaapherders Kudde schapen

De 3 schaapherders met hun kudde

Met ezel, kar en geit naar het veld

Met ezel, kar en geit naar het veld

Wijnvelden Proeven in de wijnkelder

Proeven in de wijnkelder

De wijnkelder

Palencia

Reisroute Maçal do Chão-Palencia Maandag, 19 september

Na het inladen van wat fruit, vooral druiven en vijgen, en wat wijn gaan wij nog een koffie drinken in de bar om daarna te vertrekken richting Bragança. Het is een vrij lange rit tot Palencia, maar de wegen zijn prachtig en er is weinig verkeer.

Vlak voor de Spaanse grens is nog een parking waar wij lunchen om dan verder te rijden tot Palencia.
Onderweg genieten wij van het landschap.
Op weg naar Palencia

Op weg naar Palencia

Dinsdag, 20 september

Wij blijven hier nog een dag extra staan om van de verse Portugese vijgen enkele potjes confituur te maken .

Vitoria-Gasteiz

Reisroute Palencia-Vitoria Gasteiz Woensdag, 21 september

Vanuit Palencia rijden wij naar Miranda de Ebro, doen daar wat inkopen, tanken (met vermindering, dank zij de inkopen) en rijden dan verder naar Vitoria-Gasteiz.
Bij aankomst is men bezig de resten van de markt op te ruimen. Er is nog een plaats beschikbaar op de voorbehouden plaatsen.

16287 Roullet-St-Estèphe

Reisroute Vitoria Gasteiz-Roullet St Estèphe Donderdag, 22 september

Er zijn heel wat kilometers te rijden tot Roullet-St-Estèphe, maar hoofdzakelijk via autostrades. Alles verloot vlot, zonder files.
In de namiddag komen wij toe en hebben nog wat gelegenheid om te relaxen.

18700 Aubigny-sur-Nère

Reisroute Roullet St Estèphe-Aubigny sur Nère Vrijdag, 23 september

Van Rouillet-St-Estèphe gaat het naar Aubigny-sur-Nère.
Het is warm, dus halen wij de zetels uit de motorhome en genieten van de zon.

80160 Conty

Zaterdag, 24 september

Wij opteren om terug te keren via Conty.

Kasterlee

Zondag, 25 september

Nadat de bakker geweest is vetrekken wij voor de laatste rit van deze reis.
In de namidddag zijn wij weer thuis.

Startpagina
Startpagina

Voor de weergave van de reisroutes werd gebruik gemaakt van Google Maps


Laatste aanpassing: 8 november 2021

Valid HTML 4.01 Transitional