Vlag van Frankrijk

Drie weken Frankrijk in 2016

Algemene opmerking:

Door op de foto te klikken kan men deze in een groter formaat bekijken.
Klik daarna op het groot formaat om terug te verkleinen.

51160 Saint Imoges

Zondag, 3 juli

Na een natte maand juni met liters water zijn wij dit grondig beu en vertrekken zuidwaarts op zoek naar wat zon. Gelukkig kunnen wij droog vertrekken. Onze eerste bestemming wordt Saint-Imoges, enkele kms ten zuiden van Reims. Om deze plek te bereiken rijden wij via Antwerpen en Brussel naar Mons, vooral om Charleroi te vermijden. Of zijn de wegen daar ondertussen wat verbeterd?
Het is een mooie, aire met afgebakende ruime plaatsen op wandelafstand van het centrum. Er is geen enkel restaurant, geen enkele winkel en geen bar, maar de bakker komt iedere dag met uitzondering van woensdag van 8:30 tot 9:30 zijn brood verkopen.
Van de regen zijn wij echter nog niet verlost, want in de late namiddag krijgen wij licht gedruppel.

Parkeerplaats voor motorhomes van Saint-Imoges

Parkeerplaats voor motorhomes van Saint-Imoges

Oude pompierspomp als bloemenbak

Oude pompierspomp als bloemenbak

18240 Boulleret

Maandag, 4 juli

Gans de nacht heeft het zachtjes geregend. En het blijft maar regenen tot wij bijna aan de Loire zijn.
Onze volgende bestemming wordt Cosme-Cours sur Loire. Het is een mooie, grote parking vlak aan die rivier gelegen, maar jammer genoeg is het nu kermis. Dus wij zoeken naar een uitwijkmogelijkheid.
Boulleret ligt over de Loire op slechts luttele kms. De parking bevindt zich in het centrum met een viertal plaatsen voor motorhomes. De bomen in de onmiddellijke omgeving verhinderen TV-ontvangst. Geen erg, wij blijven slechts een nacht hier. Het is droog en het wordt stilaan warmer.

Dorpscentrum van Boulleret Boulleret Boulleret Boulleret

Boulleret

18600 Sancoins

Dinsdag, 5 juli

Onze reisroute wordt lichtjes aangepast. Wij blijven aan deze kant van de Loire en rijden naar Sancoins. wij kennen deze plaats goed en weten uit ondervinding dat het mooi staan is, zeker bij mooi weer. Dus bij aankomst worden de zetels buiten gezet, wordt de luifel uitgedraaid en genieten wij van het zicht op het kanaal.

Genieten van het uitzicht Motorhomes langs het kanaal Zicht vanop de brug

Aan het kanaal van Sancoins

De kerk en de markt van Sancoins Het servicepunt is ondertussen verplaatst en het water is nu te betalen. Voorlopig hebben wij nog geen nood aan een bijvulling van de watertank.
's Woensdag is het marktdag. Ideaal om een terrasje mee te pikken.
In het toerismebureau controleren wij onze e-mails en zoeken op internet naar de benzinestations waar ook LPG te verkrijgen is.

De kerk en de markt van Sancoins

03320 Lurcy Lévis

Zondag, 10 juli

Vandaag is het Fête du Canal aan de overkant; Er is veel ambiance met de nodige kraampjes, maar eveneens met twee generators om elektriciteit op te wekken. Deze dingen maken zoveel lawaai dat wij besluiten om weg te rijden. Waarom kan de gemeente geen aansluiting op het elektriciteitsnet voorzien?

Fête du Canal Fête du Canal

Fête du Canal aan de overkant

Wij kijken even waar nog een camperplaats is in de buurt, draaien de luifel in en maken alles klaar om te vertrekken.
Lurcy Lévis ligt op slechts 13 km van Sancoins. Er zijn een vijftal afgebakende plaatsen voor motorhomes, maar daarnaast is nog voldoende parkeergelegenheid. De omgeving is prachtig en wij hebben een mooi uitzicht op het meer (Plan d'eau de Sezeau). In juli en augustus staat er zelfs een tentje met allerlei dranken en versnaperingen voor de prijs van 1 euro. Het bier is wel alcoholvrij. Het verwondert ons wel dat er weinig volk aanwezig is op deze zondag.
Plan van de omgeving van Lurcy Lévis Motorhomes aan het water Waterfietsen Zicht op het meer

Lurcy Lévis
Plan d'eau de Sezeau

18200 St-Amand-Montrond

Maandag, 11 juli

St-Amand-Montrond ligt op 58 km van Lurcy Lévis. Volgens de dame van het toerismebureau in Sancoins is daar GPL te vinden. Wij hadden beter onze gevonden lijst nagekeken, want er was helemaal geen GPL in St-Amand-Montrond. In ieder geval, de aire kennen wij en blijven hier dus een nachtje staan. Ook een goede gelegenheid om de watertank bij te vullen.

63200 Le Cheix sur Morge

Dinsdag, 12 juli

Wij rijden richting Gannat om daar LPG te tanken. Wij arriveren aan het benzinestation om 12:15 uur. Aan alle pompen kan men met kredietkarten 24/24 uur tanken, maar niet aan de GPL. Van dit onvoorziene oponthoud maken wij gebruik om wat te eten en dan maar wachten tot 14:00 uur tot het personeel terug aanwezig is.
Na het vullen van de gasflessen rijden wij verder naar Le Cheix sur Morge.
Le Cheix sur Morge heeft een zeer rustig gelegen camperplaats met een zestal afgebakende plaatsen. Daarnaast is er nog ruimte om te staan. Het dorp ligt op ongeveer 800 m, maar er is echter niets te beleven. Er is wel een bakker en gelukkig ook een apotheek, waar wij een zalf kopen tegen de jeuk van huiduitslag.

43100 Brioude

Woensdag, 13 juli

Het is een frisse morgen en wij rijden verder tot Brioude, een stadje met een prachtig oud centrum.
Het grootste gedeelte van de parking is afgesloten voor het vuurwerk ter gelegenheid van 14 juli. Er is nog voldoende plaats op het niet-geasfalteerde gedeelte en zo staan wij op de eerste rij voor het vuurwerkspektakel.

Motorhomes op de parking van Brioude

Motorhomes op de parking van Brioude

14 juli: ondanks de nationale feestdag in Frankrijk is het toerismebureau toch open. Het ligt in het oude stadscentrum, maar is gemakkelijk te bereiken via een glazen lift op de parking.
Wij checken onze mails en krijgen een plannetje met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
Tussen twee regenbuien in verkennen wij het oude stadsgedeelte. Jammer van het minder fraaie weer.
De lift naar het oude stadscentrum

De lift naar het oude stadscentrum

Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude
Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude Sfeerbeelden van het oude Brioude

Sfeerbeelden van het oude Brioude

Moderne glasramen

Moderne glasramen in een oude kerk

43150 Le Monastier sur Gazeille

Vrijdag, 15 juli

Wij verlaten Brioude en rijden naar Coubon.
De parking ligt midden in het dorp aan de Loire, maar het servicepunt laat te wensen over. Het lijkt alsof het in jaren niet meer gebruikt is. Het deurtje, waarachter -veronderstellen wij- zich de waterkraan bevindt is met een zware ketting en een hangslot afgesloten. Geen enkele aanduiding hoe of waar de sleutel te krijgen is. Het dorp ziet er nochtans mooi en levendig uit.

De Loire in Coubone

De Loire in Coubon

Wij besluiten om hier niet te blijven en rijden dus verder naar Le Monastier sur Gazeille.
De parking aan de Post is niet de aire, maar deze is wat verderop gelegen. Het is er heel rustig staan, maar het is wel een stijle klim om naar het dorp te gaan.
Een wandeling doorheen het dorp brengt ons langs een verlaten kapel, zonder enig noemenswaardig meubilair, het kasteel en de Benedictijnerabdij Saint-Chaffre.
De aire met de motorhomes

De aire met de motorhomes

De verlaten kapel De verlaten kapel Mooie fontein Mooie fontein

De verlaten kapel en enkele mooie fonteinen

Het afwateringskanaal Het afwateringskanaal

Het kasteel en de ingang van de abdij

48100 Marvejols

Zondag, 17 juli

Onze bedoeling was om naar Pradelles te rijden, maar onze Belgische buren informeerden ons dat de privé-parking bij de worstenfabrikant vlak aan een drukke baan gelegen is.
De route onderweg is prachtig, en inderdaad de parking in Pradelles ligt aan een zeer drukke weg, dus rijden wij verder naar Marvejols.

Onderweg naar Pradelles Onderweg naar Pradelles

Onderweg naar Pradelles

Marvejols De kerk van Marvejols Zich top een smalle straat Porte de Chanelle

Enkele zichten van Marvejols

De parking in Marvejols ligt op wandelafstand van het centrum. Het toerismebureau is gesloten, maar wij kunnen buiten een foldertje meenemen om een wandeling te maken langsheen de bezienswaardighedden. Om de wandeling af te sluiten genieten wij nog van een fris drankje op een terras in het centrum. Nog even een Duitse motard geholpen die een koffie met koude melk wilt.
Nadien nog een Belg geholpen die water wilt tanken, maar geen passende kraanaansluiting heeft.

12290 Pont de Salars

Maandag, 18 juli

Vandaag rijden wij naar het meest zuidelijke punt van deze reis, nl. naar Pont de Salars, gelegen op 25 km ten zuid-oosten van Rodez. Daarna zal de terugtocht aangevat worden.
In Pont de Salars zijn 5 gereserveerde plaatsen voor motorhomes, netjes afgescheiden door een haag. De plaatsen zijn niet groot, maar toch voldoende ruim om zetels buiten te zetten. In het dorp zelf is niet zoveel te beleven.
's Avonds komt een pizzawagen op de parking staan. Wij bestellen een pizza, zodat de vraag van "wat eten wij vandaag?" opgelost is.

De kerk De brug over de Viaur

De kerk en de brug over de Viaur

23100 La Courtine

Dinsdag, 19 juli

Gisteren was het al behoorlijk warm, maar nu is het nog erger. Gelukkig hebben wij airco die ons wat koelte verschaft. Onderweg, in Neuvic, tanken wij en doen nog wat inkopen. Daarna rijden wij verder naar Ussel. Blijkbaar staan de zigeuners er nog steeds, dus maar verder naar La Courtine.
In de motorhome is het 39° C. Dus nemen wij de zetels en gaan buiten in de schaduw zitten.

De parking van La Courtine

De parking van La Courtine

18000 Bourges

Onze volgende halte wordt Bourges.
Stilaan krijgen wij meer en meer bewolking en de temperatuur is terug draaglijker. De motorhomes staan onder de bomen aan de twee kanten van een nogal drukke straat. TV-ontvanst van Astra1 kan nog net, maar Astra3 is onmogelijk. Wij krijgen nog een koppel Belgen als buren, waarmee wij dan tot vrij laat wat babbelen. Wij gaan naar het noorden, zij zijn pas vertrokken en gaan naar de Dordogne.
Aan de overkant van de straat staan enkele oudere camoinetten met jongeren uit het wollensokkentijdperk. Gitaargetokkel, gezang en een blaffende hond tot 2 uur 's nachts zijn niet erg goed voor een degelijke nachtrust.

45500 Gien

Donderdag, 21 juli

Het is vandaag een heel pak frisser, best aangenaam om tot Gien te rijden. Wij zitten hier aan de Loire op 100 km van Parijs. Reeds verschillende keren zijn wij hier voorbijgereden, maar nooit gestopt.
Er zijn een achttal gereserveerde plaatsen voor motorhomes, maar eigenlijk niet veel breder dan een parkeerplaats voor auto's. Wij zetten ons op de eerste plaats, zodat de deur opendraait aan de graskant.
Wij brengen een bezoek aan het stadje met zijn oude brug over de Loire, zijn kasteel, hoog boven de stad en de kerk van de Heilige Jeanne d'Arc.

Op weg naar het centrum De Loire en de brug De Loire en de brug De Loire en de brug Resten uit de 2de wereldoorlog
Het centrum van Gien Het kasteel en de kerk Het kasteel en de kerk Glasramen

51310 Esternay

Vrijdag, 21 juli

Vandaag rijden wij naar Provins.
De parking voor motorhomes is vlak bij het toerismebureau. Voor het parkeren alleen wordt 8 euro gevraagd, maar wij weten niet waar of hoe dit moet betald worden. In ieder geval lijkt het ons geen aangename plek om hier te overnachten. Wij besluiten om dus maar verder te rijden naar Esternay.
Op de parking in Esternay is er ondertussen WiFi vanuit het naastgelegen toerismebureau, die volgens de dame soms slecht werkt omwille van de weersomstandigheden.
's Avongs begint het hier serieus te regenen, zelfs met donder en bliksem. Ondanks deze weersomstandigheden ondervinden wij geen problemen met WiFi.

51160 Mareuil-s-Ay

Zaterdag, 22 juli
Zicht op het kanaal Het is gestopt met regenen. Nog even bij de bakker binnen en dan op weg naar Mareuil-s-Ay. Wij gaan niet onder de bomen staan, maar langs de kant van de weg met zicht op Canal latéral à la Marne. Het wordt weer zonnig en warm, zodat wij een kleine wandeling kunnen maken langs het kanaal en doorheen het dorp (zo dood als een pier). Het is hier wel mooi en rustig staan.

Zicht op het kanaal

Het kasteel van Esternay Het kasteel van Esternay Het kasteel van Esternay Het kasteel van Esternay

Nog enkele zichten op het kanaal en de omgaving

Kasterlee

Zondag, 23 juli

Dit is dan de laatste étappe van deze zomerreis. Via Reims, Mons, Brussel en Antwerpen gaat het naar Kasterlee.
Het is zonnig en warm en in de buurt van Epernay genieten wij van de uitgestrekte druivenvelden. Binnenkort zijn de druiven rijp en kunnen geoogst worden voor het aanmaken van duizende liters champagne.

De druivenvelden in de buurt van Epernay De druivenvelden in de buurt van Epernay

De druivenvelden in de buurt van Epernay

Ondanks het drukke verkeer komen wij in de namiddag terug thuis. Hopelijk blijft het weer ook hier wat zonniger.

Startpagina
Startpagina

Laatste aanpassing: 11 augustus 2016

Valid HTML 4.01 Transitional