Vlag van Portugal

Portugal (Augustus-September 2015)

Algemene opmerking:

Door op de foto te klikken kan men deze in een groter formaat bekijken.
Klik daarna op het groot formaat om terug te verkleinen.

80160 Conty

Het is grijs wanneer wij vertrekken voor onze zomerreis met bestemming Portugal.
De tuin werd in orde gebracht en de vissen werden van eten voorzien via automatische voederbakken. Rond de vijver werd een schrikdraad gespannen om alle katten en reigers weg te houden. Dus alles is klaar voor vertrek.
Via Antwerpen, Gent en Kortrijk rijden wij naar Frankrijk. Het is rustig rijden op deze zondag zonder vrachtwagenfiles en na exact 2 uur wordt de grens overgestoken. In Arras verlaten wij de autostrade en nemen de normale wegen naar Conty.
De overnachtingsplaats is goed bezet. Het is nog vrij vroeg in de namiddag, dus worden de zetels op het gras gezet en genieten wij nog van wat rust.
Om te overnachten staan wij hier met een twintigtal motorhomes.
Office de Tourisme van Conty Het was een frisse nacht. Nu is het bewolkt met wat zonnige periodes. Wij wandelen naar het centrum, maar de bakker is gesloten. Dan maar naar de supermarkt. Voor de rest wordt het een dagje rust.

Office de Tourisme van Conty

18700 Aubigny-sur-Nère

Rond 3 uur vannacht is het zachtjes beginnen te regenen. Nadat de bakker geweest is vertrekken wij voor onze volgende etappe.
Deze keer omzeilen wij Parijs langs de oostkant via Fontainebleau. De route is iets korter, maar vergt wat meer inspanning van de chauffeur.
Hoe meer wij naar het zuiden rijden des te warmer wordt het.
In Aubigny-sur-Nère staan bij onze aankomst reeds 10 motorhomes. Eerst vullen wij onze watertank en gaan dan bij de andere staan.

16260 Cellefrouin

Via Mézières-sur-Issoire, waar de schapen langs de weg staan, rijden wij tot in Ansac. Daar lunchen wij op de parking naast de garage waar wij indertijd de achterbanden van onze vorige motorhome hebben laten vervangen. Zie: Portugal 2009.
Wij brengen even een bezoekje aan de mensen waar wij toen vriendelijk ontvangen geweest zijn.
De schaapjes in Mézières-sur-Issoire

De schaapjes in Mézières-sur-Issoire

Daarna rijden wij naar Cellefrouin. Tot 's avonds laat staan wij daar helemaal alleen. Wij maken een wandeling tot aan het kerkhof, waar de lanterne staat.
In het dorp is geen enkele winkel, zelfs geen bar.

Helemaal alleen op de parking in Cellefrouin

De kerk van Cellefrouin De kerk van Cellefrouin

De kerk van Cellefrouin

33710 St-Seurin-de-Bourg

De bedoeling is om vandaag naar St-Seurin-de-Bourg te rijden om daar wat Bordeauxwijn te kopen voor onderweg.
Château Les Rocques blijkt gesloten te zijn. Aan de buurman vragen wij of wij op de privé-parking mogen staan om te overnachten. Blijkbaar is dat geen enkel probleem.
In de late namiddag komt toch iemand langs. Het is de vroegere eigenaar die ons vertelt dat zijn zoon en schoondochter op verlof zijn. Hij laat ons wat wijn proeven, waarna wij onze voorraad aankopen. Wij mogen gerust op de parking overnachten en daarenboven krijgen wij zelfs gratis elektriciteit.
Château Les Rocques
De wijnvelden De wijnvelden Wijnranken Oude wijnpers
Zicht op de Dordogne Vanop de parking hebben wij een mooi zicht op wat wijnvelden en op de Dordogne, die verderop samenvloeit met de Garonne.

64250 Espelette

Wij koppelen de elektriciteit af, sluiten de kast en steken de sleutel in de brievenbus zoals afgesproken.
Er is weinig of geen activiteit te bespeuren op de wijnvelden. Dit zal binnenkort wel anders zijn, wanneer het oogsten van de druiven begint. Nu zijn ze nog volop aan het rijpen.
De Dordogne De Dordogne Wij rijden rond Bordeaux. Op uitrit 16 verlaten wij de snelweg en rijden via Mont-de-Marsan en Dax naar Bayonne. Zo vermijden wij enkele te betalen trajecten. Van Bayonne gaat het dan naar Espelette, gekend om zijn pepers, die vroeger aan de gevels hingen te drogen, maar nu is het meer decoratie.

Zicht op de Dordogne

Bij aankomst is geen enkele motorhome-plaats vrij. Gelukkig voor ons vertrekt er iemand, zodat wij zijn plaats kunnen innemen. Wij staan onder enkele bomen, die ons wat schaduw geven. Het nadeel is dat wij geen satellietontvangst hebben. In ieder geval kunnen wij nu eens rustig Espelette bezoeken.
In het "Syndicat du Piment d'Espelette" gaan wij een kijkje nemen naar een korte film over het kweken en verwerken van de pepers.
Syndicat du Piment d'Espelette

Syndicat du Piment d'Espelette

Heel wat huizen in het centrum zijn versierd met pepers.
Drukke straat in Espelette Producteur de piment De beenhouwerij Versieren van het huis
Versierd huis Hotel Euzkadi Straat in Espelette Pepers
Zicht op Espelette Zicht op Espelette

Enkele zichten op de omgeving van Espelette

De kerk van Espelette Het gemeentehuis

De kerk en het gemeentehuis van Espelette

Vitoria-Gasteiz

De laatste nacht in Espelette heeft het wat geregend.
Wij vertrekken en na enkele kilomters rijden wij Spanje binnen. Daar laten wij de dieseltank vullen met goedkope(re) diesel. Op dit ogenblik bedraagt de prijs 1,045 euro/liter. Wij kopen eveneens nog wat drank voor onderweg. Ook drank is hier nog steeds goedkoper.
Desfiladero Desfiladero Pancorbo

Onderweg naar Burgos

In Vitoria-Gasteiz zijn alle plaatsen, die voor motorhomes voorzien zijn, volzet, maar er is nog voldoende ruimte op de grote parking.

Astorga

Zoals gewoonlijk was het hier een vrij rustige nacht in Vitoria-Gasteiz.
Wij rijden eerst en vooral naar Miranda de Ebro, waar wij wat inkopen doen in de Leclerc. Bij ons afrekeningsbonnetje zit nog een extra kortingsbon voor diesel, wat mooi meegenomen is.
Op de parking lunchen wij eerst en rijden daarna rijden wij verder naar Astorga.
Op de Plaza de Toros is het een onbeschrijvelijke drukte met heel veel wagens. Gelukkig vinden wij nog een plaatsje.
In de arena zijn feestelijkheden aan de gang, maar rond 23 uur is iedereen terug weg.
Wij staan hier met 6 motorhomes.

Monforte de Lemos

Van Astorga gaat de rit verder naar Monforte de Lemos. In de Cordillera Cantabrica hangt een hardnekkige mist.
Onderweg rijden wij door een mooie vallei van de Rio Sil.
In Monforte de Lemos zelf schijnt de zon en is het warm, zodat wij nog kunnen genieten van het mooie weer.
Rio Cabe Rio Cabe Rio Cabe de voetgangersbrug
Monforte de Lemos Het kasteel Universiteit

Monforte de Lemos

Ourense

Van Monforte de Lemos gaat de reis verder naar Ourense.
De motorhomes in Ourense Op de parking is de opstelling van de motorhomes lichtjes gewijzigd.
Nu staan ze allemaal netjes op een rij.
Er zijn grote werkzaamheden aan de gang voor het bouwen van een nieuw zuiveringsstation. Gelukkig hebben wij weinig geur- of geluidsoverlast.
De voetgangersbrug Warmwaterbaden

De voetgangersbrug en een van warmwaterbaden

Het treintje Het treintje Wij zagen onderweg dat er ook motorhomes stonden dichter bij Ourense. Het leek ons wel een gezellige plaats. Dus nemen wij het treintje en gaan op verkenning uit.
Zij staan in de buurt van het slachthuis met koeiengeloei als achtergrond. Ook het verkeer werkt vrij storend.

De rit met het treintje naar de Termas Chavasqueira

Termas Chavasqueira Termas Chavasqueira Termas Chavasqueira

Termas Chavasqueira

Nigrán

Onze volgende etappe wordt Praia América in Nigrán.
In Vigo is het verkeer druk, maar wij geraken toch vrij vlot doorheen deze stad.
Vigo

Vigo

Het terrein aan de overkant van de straat, waar wij vorige keer stonden, is nu afgesloten. Dus gaan wij weer staan waar wij vroeger stonden.
Vanuit de motorhome zien wij verschillende kleine vliegtuigen vanop het strand opstijgen. Zij komen echter niet meer terug. Dat zal dus wel het einde geweest zijn van een of ander schouwspel.
Het strand van Praia América Het strand van Praia América De haven van <i>Panxon</i>

Het strand van Praia América en de haven van Panxon

Wij wandelen dagelijks langs het strand naar Panxon, waar wij dan op een terras genieten van een karaf gekoelde witte wijn en van de domino-spelende mannen. Het gaat er soms heftig en luidruchtig aan toe.
Er is weinig parkeergelegenheid en de parkeerregels worden dus ook niet nageleefd. Blijkbaar wordt hier door de lokale politie weinig of geen controle gedaan.
Parkeren?
Het strand van Panxon? Op weg naar Baiona Op weg naar Baiona Kasteel van Baiona

Op weg naar Baiona

Vila Nova de Cerveira

Casa dos Marraques Via de brug over de rivier Miño rijden wij Portugal binnen. Onze eerste stopplaats wordt Vila Nova de Cerveira. Daar is het centrum afgesloten, zodat wij een ommetje moeten maken.
Er staan uitzonderlijk veel motorhomes.
Wegens het tijdsverschil staan wij voor een gesloten deur van het toerismebureau, maar toch kunnen wij internetten. Vanuit de motorhome gaat dit ook, maar de verbinding valt regelmattig weg.

Casa dos Marraques

Ponte de Lima

Vooraleer naar Ponte de Lima te vertrekken willen wij ons eerst registreren om zonder problemen de electronic toll only"-wegen te kunnen nemen. Tot onze grote verbazing is het registratiebureau afgebroken. Wij rijden dan maar terug naar Vila de Cerveira om in het toerismebureau uitleg te gaan vragen. De dames staan ons bereidwillig te woord en telefoneren zelf om meer informatie te bekomen. Blijkbaar moeten wij nu in Viano de Castelo zijn. Wij beslissen om eerst naar Ponte de Lima te rijden en nadien de registratieplaats op te zoeken.
De parking voor de motorhomes ligt ergens aan de oever van de Lima. En inderdaad zien wij aan de andere kant van de oever verschillende motorhomes staan. Wij rijden de oude Romeinse brug over, maar worden tegengehouden met de melding dat wij er niet mogen over rijden. Dus "marche en arrière" tot wij aan het kerkje ons kunnen omdraaaien. Een vriendelijke Portugees probeert ons uit te leggen hoe wij het best aan de overkant geraken: "...esquerda...rotunda...esquerda...rotunda..." en rijdt uiteindelijk met ons mee om ons te dirigeren.
De inritten naar de parking zijn met zware blokken afgezet, zodat geen vrachtwagens door kunnen. Voor de motorhome gaat het nog net mits de nodige aanwijzingen.
De parking is ruim en prachtig gelegen. Er zijn verschillende restaurantjes en winkels. Ook staan her en der prachtige beelden. De brug werd indertijd door de Romeinen gebouwd en was verschillende eeuwen de enige brug over de Lima.
De oude Romeinse brug over de Lima

De oude Romeinse brug over de Lima

Het toeristentreintje

Het toeristentreintje

Mooie beelden Mooie beelden

Mooie beelden

Sint Jacob De refugio De refugio De refugio
Ponte de Lima ligt op de pelgrimsroute enerzijds van Santago de Compestela en anderzijds van Fatima. In de buurt van het kerkje staat een beeld van Sint Jacob an aan de overkant van de brug is een refugio voor de pelgrims.
Het aanbrengen van de straatversiering Mooie huizen Het Romeinse leger Zicht op Ponte de Lima
Zicht op de oude brug vanaf de nieuwe brug Zicht op de parkeerplaats Een mooie kerkgevel Bloemenmarkt

Esposende

Het kost ons wat zoekwerk om het registratiekantoor te vinden. Dit blijkt uiteindelijk aan het begin van de A28 te zijn aan het eerste benzinestation. Diesel hebben wij niet nodig, maar toch worden wij goed geholpen door de uitbaters. De procedure is al bij al toch vrij eenvoudig. Er wordt een foto genomen van de kentekenplaat en de gegevens van de Visakaart (of Mastercard) worden ingelezen.
Nu kunnen wij gerust verder rijden naar Esposende, onze volgende stopplaats.
Het oude fort São João Baptista Het oude fort São João Baptista Het oude fort São João Baptista Dicht bij het strand en in de buurt van het oude fort São João Baptista kunnen wij op een parking staan. Overdag staat de parking goed vol, maar 's nachts staan er alleen nog enkele motorhomes.

Het oude fort São João Baptista

De speeltuin

De speeltuin

De jachthaven van Esposende Beeld van vissers

De jachthaven van Esposende en een mooi beeld van vissers

Vila do Conde

Vooraleer Esposende te verlaten gaan wij nog even op zoek naar de loosput. Het is een vrij rustig gelegen parking, ten zeerste geschikt voor grotere motorhomes. Lozen en water tanken is allemaal gratis.
Onze volgende stopplaats wordt Vila do Conde.
>Het schip

Het schip

Furadouro

De visverkoopster De visverkoopster Furadouro blijft nog altijd even mooi, vooral de promenade langs de kust en de autovrije weg met restaurantjes, winkels en de visverkoopster.

De visverkoopster

Wij maken een wandeling, doen wat inkopen en gaan dan iets drinken. De lulas op de barbecue zien er lekker uit en wij besluiten om hier iets te eten.
Nadien nemen wij nog 2 porties mee naar de motorhome.
Blijkt dat wij niet alleen de lulas meekregen, maar eveneens de aardappelen.
Lulas op de barbecue Lulas op de barbecue

Lulas op de barbecue

Een oud huis op de promenade

Een oud huis op de promenade

Oude vissesboot

Oude vissesboot

Costa Nova

Costa Nova, het dorp met de gestreepte huisgevels, wordt onze volgende stopplaats. Het is en blijft nog steeds onze favoriete bestemming.
Tot onze verbazing staat geen enkele motorhome in de straat. Er is zelfs een verbodsplaat aangebracht. Dus rijden wij wat verder en gaan op de onverharde parking staan. Daar zijn echter geen services.
Wij parkeren de motorhome en gaan te voet poolshoogte nemen. De toiletdame Maria-Rosa is nog steeds op post, maar heeft weinig of geen werk en mist de ambiance van de motorhomes.
Soms komen wel motorhomes, maar die worden dan door de GNR (Guarda Nacional Republicana) bij controle naar de andere parking doorverwezen. Motorhomes in de straat
De bar van Maria Ook Maria, de dame van onze vertrouwde bar, is blij ons na 2 jaar terug te zien. Wij hoeven niet te zeggen wat wij drinken, want een extra tafel wordt op het terras bijgezet en de fles Vinho verde en 2 glazen volgen direkt.

De bar van Maria

De haven van Costa Nova

De haven van Costa Nova

Het kerkje van Costa Nova

Het kerkje van Costa Nova
Na enkele dagen moeten wij noodgedwongen afscheid nemen en onze reis verder zetten.

Coimbra

Wij rijden eerst naar Praia de Mira. Onze GPS stuurt ons door een bosrijke omgeving, maar op een overharde weg met heel veel putten, die nu vol water staan na de regenbuien van de laatste dagen.
Er zijn nu mooie parkeerplaatsen in Praia de Mira. Wij lunchen en rijden dan verder naar Coimbra.
Tot onze grote verbazing staan er heel veel motorhomes op de parkeerplaats in Coimbra, maar wij vinden toch nog een plekje waar geen bomen ons hinderen voor de stallietontvangst.
Camino de Santago Ook in Coimbra vinden wij aanduidingen voor de Camino de Santago.

Camino de Santago

Policia municipal Policia municipal Geen enkel probleem voor de Policia municipal om door de smalle straten te rijden.
Zicht op Coimbra

Zicht op Coimbra

De rivier Mondego De rivier Mondego De rivier Mondego

De rivier Mondego

Penacova

Zicht op de Mondego Zicht op Penacova Penacova ligt niet zo ver van Coimbra verwijderd. Wij volgen de rivier Mondego via een smalle, maar prachtige weg.
Het centrum van het dorp ligt hogerop. Dat wordt wel even klimmen, maar wij worden beloond met mooie zichten op de Mondego-rivier.
Wij zoeken het restaurantje op, waar wij vorige maal polvo (inktvis) gegeten hebben. Ook vandaag staat dit als dagmenu gemeld. Blijkbaar is dit iedere vrijdag zo.

Maçal do Chão

Onze trip naar Portugal loopt zo stilaan ten einde. Echter niet zonder een bezoek aan onze Portugese vrienden
Wij vertrekken dus naar Maçal do Chão.
Maçal do Chão Kweeperenboom langs de spoorlijn

Maçal do Chão, met een kweeperenboom langs de spoorlijn

Palencia

Wij nemen de pas aangelegde weg naar Bragança om naar Spanje te rijden. Prachtige weg met weinig verkeer.
Onderweg genieten wij van het landschap en de vele wijngaarden.
Wijngaarden

Wijngaarden

Het is een vrij lange rit tot Palencia, maar de wegen zijn prachtig.
Ook hier staan heel veel motorhomes, zodat kort na onze aankomst alle voorbehouden plaatsen volzet zijn.

Vitoria-Gasteiz

Vanuit Palencia rijden wij naar Miranda de Ebro, doen daar wat inkopen, tanken (met vermindering, dank zij de inkopen) en rijden dan verder naar Vitoria-Gasteiz.
Archivo_General_de_Simancas Onderweg passeren wij weer Simancas, waar zich het Archivo general de Simancas bevindt.
Vlak voor Vitoria-Gasteiz nemen wij de verkeerde uitrit en zien ons dus verplicht om door het centrum te rijden.
Morgen is het marktdag, maar wij hebben nog een plaats op de voorziene plekken voor motorhomes. Dus geen enkel probleem dat wij ingesloten zullen worden door marktkramers.

33710 St Seurin-de-Bourg

Wanneer wij opstaan zijn de marktkramers volop bezig hun kramen in orde te brengen. Het is weinig aanlokkelijk om over de markt te slenteren in de regen. Dus vertrekken wij naar Frankrijk.
Tot aan de Franse grens rijden wij in de regen, daarna wordt het zonnig en warmer.
Om tol te vermijden rijden wij via Dax.
Wij rijden naar dezelfde wijnboer om nog enkele liters goede Bordeauxwijn aan te kopen.
Enkele wijnen proeven hoort er natuurlijk bij, maar dat is geen enkel probleem, vermits wij deze nacht terug op zijn parking overnachten (met gratis elektriciteitsaansluiting).

16287 Roullet-St-Estèphe

Vandaag rijden wij tot Roullet-St-Estèphe. De rit is niet zo ver, zodat wij voor de middag reeds ter plaatse zijn. Tijd genoeg om wat te relaxen.

18700 Aubigny-sur-Nère

Van Rouillet-St-Estèphe gaat het naar Aubigny-sur-Nère, waar wij kennis maken met een sympathiek koppel uit Beveren-Waas.
De markt in Aubigny-sur-Nère Vooraleer verder te rijden maken wij eerst een wandeling over de markt. Het marktplein is prachtig en wij nemen het voornemen om bij onze volgende passage hier een dag langer te blijven.

De markt in Aubigny-sur-Nère

51160 Mareuil-sur-Ay

Van Aubigny-sur-Nère rijden wij naar Epernay. De parking staat vol, dus moeten wij naar een uitwijkmogelijkheid zoeken.
Wij rijden naar Mareuil-sur-Ay. Hier is een mooie aire (Place du Grand Jard), vlak in het centrum en aan het kanaal (Canal latéral à la Marne) gelegen. Door de hoge bomen hebben wij echter geen TV-ontvangst, maar er is wel gratis WiFi.
Wij maken een wandeling door het centrum, maar er niets, maar dan ook niets te beleven: geen restaurants, geen bars, alleen een mini-supermarché. Voor de motorhomes zijn maar 5 plaatsen beschikbaar, maar er staan er verschillende langs het kanaal.
Plezierjachten langs het kanaal Plezierjachten langs het kanaal Een brug over het kanaal

Plezierjachten langs het kanaal

Kasterlee

Behalve 3 jonge Belgen, die tot 12 uur vannacht buiten zaten te kletsen, was het vrij rustig. Via Charleroi, Brussel en Antwerpen gaat het dan huiswaarts.
Vanaf de Franse grens tot voorbij Charleroi is het wegdek afschuwelijk slecht. Best nemen wij in het vervolg een andere route. De glazen en borden zijn gelukkig niet gebroken en alle wieldoppen zitten er nog op.
In de namiddag komen wij terug thuis aan na een trip van meer dan zes weken.
Alles ziet er goed uit, behalve de vissen, die zijn allemaal spoorloos verdwenen. Ondanks de schrikdraad rond de vijver heeft de reiger toch een middel gevonden om ze te verschalken. De volgende verbetering wordt dus een net spannen over heel de vijver.

Nog nagenieten van deze reis en reeds dromen van de volgende.

Startpagina
Startpagina

Laatste aanpassing: 9 november 2015

Valid HTML 4.01 Transitional