Franse Vlag

Zomerreis naar Frankrijk in 2011

Algemene opmerking: door op de afbeeldingen te klikken kan men deze in een groter formaat bekijken.

Etappes

 • Etappe 1: Montville (76 Seine Maritime)

  Dinsdag, 28 juni 2011

  Een dag later dan gepland vertrekken wij naar Frankrijk, richting Atlantische kust met Rouen als vooropgestelde overnachtingsplaats.
  Tot Sint-Niklaas krijgen wij nog enkele druppels water, maar nadien wordt het helderder en warmer. Zonder fileproblemen rijden wij door België naar Frankrijk. Wij rijden op de E17, steken in Rekkem de grens over en verlaten deze autostrade in Arras. Wij denken om in Rouen te kunnen overnachten, maar het is er een drukte van belang met een hels verkeer en afgesloten straten, waarschijnlijk omwille van feestelijkheden. Dus wordt de GPS geprogrammeerd om naar Clères te rijden.
  Bij het verlaten van de snelweg zien wij een bord met hoogteaanduiding. Wij stoppen even aan de kant om de kaart te raadplegen. Na enkele ogenblikken komt de bewoner van het huis ons ter hulp en geeft ons de richting aan om naar Clères te rijden. Hij weet ons eveneens te vertellen dat er ook een overnachtingsmogelijkheid is in Montville.
  Zonder problemen vinden wij de plaats, die speciaal gereserveerd is voor Camping-cars en met alle faciliteiten.

  De parking voor de motorhomes in Montville Er staan reeds enkele motorhomes, maar er is nog voldoende ruimte.
  Het parkeren is gratis, maar water en elektriciteit zijn wel te betalen (€ 4,50). Het parkeerterrein zelf ligt vlak aan een plan d'eau met heel wat eendjes en zelfs witte en zwarte zwanen. Rond het meer is een fitometer en een wandelweg aangelegd en er bevindt zich eveneens een cafetaria.
  Montville geeft zelfs gratis WiFi-toegang van 8 uur tot 22:30 uur, iets waar wij natuurlijk dankbaar gebruik van maken.

  De parking voor de motorhomes in Montville

  De waterloop naast de parking De brug over de waterloop  

  De waterloop naast de parking

  De wandelweg rond het meer De wandelweg rond het meer De wandelweg rond het meer De wandelweg rond het meer

  De wandelweg rond het meer

  De stoelen van het cafetaria De stoelen van het cafetaria Het cafetaria Het cafetaria Het cafetaria

  Het cafetaria

  Eendjes Het meer Het meer De brug over het water
  Zicht op Montville De kerk van Montville Het gemeentehuis van Montville

  Zicht op Montville met kerk en gemeentehuis

 • Etappe 2: Cormeilles (27 Eure)

  In Montville hebben wij twee dagen langer gestaan dan voorzien, omdat er regen voospeld was en daar konden wij toch nog gebruik maken van WiFi.
  Pont de Brotonne Onze volgende etappe brengt ons via de "Pont de Brotonne" over de Seine naar Cormeilles, een levendig dorp met een goed gelegen overnachtingsplaats voor motorhomes op wandelafstand van het dorp.
  De borne zelf is wel wat primitief en het grasveld in de buurt is goed voorzien van uitwerpselen van allerlei dieren van een circus dat hier onlangs stond.

  Pont de Brotonne

  De kerk van Cormeilles loont de moeite om even te bezichtigen. Zij heeft naar het altaar toe een oplopende vloerhelling van 9% en houten zitbanken met een genummerd afsluitdeurtje. De kerk met de hellende vloer

  De kerk met de hellende vloer en de zitbanken met de genummerde deurtjes

  Zicht op Cormeilles Zicht op Cormeilles Op zondag is er een boerenmarkt en optreden van een folkloregroep. Er zijn eveneens verkoopsstandjes voor tweedehands boeken en een aantal auteurs zitten er om hun boeken te signeren.

  Zicht op Cormeilles

 • Etappe 3: Villers-Bocage

  Zicht op Lisieux Overnachtingsplaats in Villers-Bocage Beeld aan de overnachtingsplaats Via Lisieux rijden wij naar Villers-Bocage.
  De overnachtingsplaats is heel mooi, maar er valt hier weinig te beleven.

  Zicht op Lisieux en de overnachtingsplaats in Villers-Bocage

  De kerk van Villers-Bocage Het gemeentehuis van Villers-Bocage

  De kerk en het gemeentehuis van Villers-Bocage

 • Etappe 4: Mortain (50 Manche)

  Wij vetrekken uit Villers-Bocage met regen, rijden heel de weg in de regen en het blijft maar regenen tot 's avonds.
  De parking in Mortain In Mortain is een grote parking (Place du Château) waar ook enkele motorhomes mogen staan. Ook de borne bevindt zich op deze parking.
  In het Office de tourisme treffen wij een jonge dame in middeleeuwse klederdracht.
  Jonge dame in middeleeuwse klederdracht
  Ter gelegenheid van de 1100ste verjaardag van de streek Normandië wordt in de maanden juli en augustus iedere woensdagavond een drink aangeboden door de stad aan de mensen van de camping en aan de motorhomers, iets wat door ons ten zeerste op prijs gesteld wordt.
  Drink aangeboden door de stad Drink aangeboden door de stad Drink aangeboden door de stad
  In de omgeving kan men mooie wandelingen maken naar La petite cascade, La grande cascade, l'Abbaye blanche en La petite chapelle. Deze kapel is vrij hoog gelegen. Achter de kapel is een uitkijkpunt met orientatietafel. Bij helder weer kan men van hieruit de Mont-Saint-Michel zien.
  De cascades De cascades

  De cascades

  l'Abbaye blanche

  l'Abbaye blanche

  La Chapelle Saint Vital La Chapelle Saint Vital

  La Chapelle Saint Vital

 • Etappe 5: Tinténiac (35 Ille-et-Vilaine)

  De Aire de service met plaats voor een tiental motorhomes in Tinténiac ligt vlak aan het Canal d'Ille et Rance, even buiten het centrum, aan de Quai de la Donac. Ernaast ligt het museum (Musée de l'Outil et des Métiers) gehuisvest in een houten gebouw dat dateert van het einde van de 19de eeuw en dat toen gebruikt werd door de graanhandelaars.
  Het is hier rustig en af en toe passeert een bootje. Even verder bevindt zich een klein sas waarvan de sluisdeuren nog manueel bediend worden.
  De motorhomes en het Musée de l'Outil et des Métiers

  De motorhomes en het "Musée de l'Outil et des Métiers".

  Vissende kinderen Het sashuis Het sas Het sas

 • Etappe 6: Jugon-les-Lacs (22 Côtes d'Armor)

  Jugon-les-Lacs is een sympathiek plaatsje, gelegen aan een meer. Er is een vrij grote camping (Camping Le Bocage) en men kan met de motorhome overnachten op de privé parking voor 5 euro per nacht. Van hieruit heeft men een beetje zicht op het meer. Een andere parkeermogelijkheid (gratis) is de parking achter de post, die nogal ingesloten ligt, maar het voordeel biedt van dicht bij het centrum te zijn. De camping heeft een verwarmd openluchtzwembad en een tobogan, maar de buitentemperatuur leent er zich niet toe om nu te gaan zwemmen.
  Op maandagavond wordt hier ook een gratis drankje aangeboden met een gratis tombola waarmee men een of andere sportinitiatie kan winnen.
  Het meer Het meer Jugon les lacs Jugon les lacs De kerk van Jugon les lacs
  De kerk van Jugon les lacs De kerk van Jugon les lacs

  Enkele speciale zichten van Jugon-les-Lacs

 • Etappe 7: Quintin (22 Côtes d'Armor)

  Onze volgende etappe brengt ons naar Quintin, een vijftigtal km verder gelegen.
  Aan het zwembad is een parking voor 120 wagens met een loosmogelijkheid voor motorhomes. Zelfs het water is gratis.
  Wat ons opvalt is dat er heel veel nieuwe Autostar-motorhomes staan. Dit is geen samenkomst van gelijkgezinden, maar allemaal hebben zij onvolkomenheden die onder garantie moeten hersteld worden.
  Ook Quintin heeft een plasje water, een oud en vervallen kasteel en een heel kleine camping met op dit ogenblik 2 tentjes en 1 caravan erop.
  Het vervallen kasteel

  Het vervallen kasteel

  In de namiddag is er een concours de boules, wat een beetje kan vergeleken worden met pétanque. De ballen zijn uit harde plastiek gemaakt en wegen tussen de 500 gr en 1 kg.
  Concours de boules Concours de boules Concours de boules

  Concours de boules

  Fest-Noz (Bretons voor Feest van de Nacht):

  In Bretagne worden de volksdansen blijkbaar nog goed in ere gehouden. Zelfs zonder de traditionele klederdracht is het mooi om te zien: van klein tot groot danst.
  Er is eveneens een optreden van de twee broers Morvan, beide ouder dan tachtig jaar maar met een krachtige en prachtige stem, die Bretoense liederen zingen, en dit zonder enige begeleiding.

  Fest-Noz Fest-Noz Fest-Noz Fest-Noz Les Frères Morvan

 • Etappe 8: Glomel (22 Côtes d'Armor)

  Etang de Korong Etang de Korong De Etang de Korong van Glomel is een heel stuk groter dan de waterplas van Quintin en leent zich uitstekend tot watersport.
  In de buurt van deze vijver ligt de camping met daarnaast een serviceplaats voor motorhomes. Sommigen verkiezen met hun motorhome vlak aan het water op het strand te staan. Dit geeft natuurlijk een mooier uitzicht op de waterplas.

  Etang de Korong

  Glomel zelf is vrij doods te noemen. Afgezien van een paar restaurants en een bar is er slechts 1 bakker, die tijdens de week geopend is tot 13 uur en zelfs gesloten op zondag. Dus geen verse croissants voor ons zondagse ontbijt.
  Een beenhouwerij is niet te vinden. Dus geen biefstuk-friet.
  Er is een Proxi, maar daar is weinig te bekomen en nogal prijzig.
  Barage de Korong Hortensias Aan een wandeling rond het meer wagen wij ons niet, want dat zijn wel ettelijke kilometers. Een korte wandeling over de barage en via de weg terug zit er wel in.
  Zoals overal in Bretagne vindt men hier hortensias met prachtige kleuren.

  Barrage de Korong en prachtige hortensias

 • Etappe 9: Plage de Lermot (Hillion 22 Côtes d'Armor)

  La mairie De serviceplaats in Hillion is praktisch in het centrum gelegen, maar ernaast is een terrein waar zich zigeuners gevestigd hebben. Geen wonder dat wij hier geen enkele motorhome aantreffen.

  Het gemeentehuis van Hillion

  Volgens informatie van Engelsen kan men ook mooi staan op een tweetal kilometer van Hillion, namelijk Plage de Lermot. Inderdaad, hier staat een aantal motorhomes boven op de klippen. Er is zelfs een loosput en er zijn toiletten. Echt een prachtige plaats aan zee. Geen enkel probleem om de luifel uit te draaien en om tafel en stoelen buiten te zetten en te genieten van een mooi zicht op zee. Boven op de klippen

  Boven op de klippen met zicht op zee

  Oude woning Tuin met vijver De kerk van Hillion De kerk van Hillion

  Enkele zichten van Hillion

  De kerk van Hillion De kerk van Hillion De kerk van Hillion De kerk van Hillion
  Bij laag tij is er de mogelijkheid om mosselen te rapen. Dit is een aangename bezigheid en levert daarenboven nog wat lekkers te eten op.
  Lekkere mosselen Lekkere mosselen

  Lekkere mosselen

 • Etappe 10: Montville.

  Langzaamaan wordt het tijd om terug naar huis te keren en voorbereidingen te treffen voor een deelname met Encaustic Art op het tractortreffen in Borgloon het volgende weekend. Wij verdelen het retourtraject in twee delen, zodat wij weer in Montville terecht komen. Hier kunnen wij nogmaals gebruik maken van de WiFi-mogelijkheid.

 • Etappe 11: Kasterlee

  Van Montville gaat het in een ruk recht naar huis.

Index
Startpagina

Laatste aanpassing: 2 november 2012


Valid HTML 4.01 Transitional